Et arbeidsliv tilpasset kvinner – en del av løsningen for lavere sykefravær
Tirsdag 1. april leverte utvalget for kvinners arbeidshelse sin rapport til arbeids- og inkluderingsministeren. Virke har vært representert i utvalget, som foreslår en rekke tiltak for å styrke kvinners arbeidshelse og tilknytning til arbeidslivet.

Publisert: 01.04.2025 (Oppdatert: 02.04.2025 kl. 10:51)
– Arbeidslivet må i større grad tilpasses kvinners behov gjennom ulike livsfaser, inkludert belastninger knyttet til hormonell påvirkning, omsorgsoppgaver, livshendelser og sykdom. Å investere i bedre arbeidsvilkår for kvinner er ikke bare viktig for den enkelte, men også avgjørende for å sikre nok arbeidskraft i fremtiden, sier Stian Sigurdsen, direktør for samfunn i Virke.
Fire tiltak for bedre arbeidshelse
For å skape et mer inkluderende arbeidsliv og redusere sykefraværet blant kvinner, foreslår utvalget en rekke tiltak, blant de viktigste:
- Helhetlig satsing på kvinners arbeidshelse: Utvalget har samlet omfattende kunnskap om kvinners arbeidshelse. En av de viktigste oppgavene fremover er å formidle og ta i bruk denne innsikten i samarbeid mellom virksomhetene, myndighetene og partene i arbeidslivet.
- Tryggere arbeidsplasser: Risiko- og belastningsvurderinger må bedre tilpasses kvinnedominerte yrker. Eksisterende tiltak i IA-avtalen 2025–2028 bør i større grad rettes mot kvinners arbeidshelse, spesielt i kvinnedominerte bransjer.
- Bedre arbeidsorganisering: Mange gode verktøy og tiltak eksisterer allerede, men potensialet for bedre bruk er stort. Fleksible arbeidstidsordninger, teknologiske hjelpemidler og økt medbestemmelse kan bidra til bedre helse og høyere arbeidsdeltakelse blant kvinner.
- Styrket forskning: Fysiske og psykiske arbeidsmiljøfaktorer må ses i sammenheng. Utvalget foreslår derfor en forskningssatsing på 250 millioner kroner over 10 år. Målet er å øke kunnskapen om kvinners arbeidshelse, innvandrerkvinners utfordringer og sammenhengen mellom livsfaser, helse og arbeidsdeltakelse.
– Virke mener at løsningene starter på arbeidsplassene, men at det krever en samlet innsats fra myndigheter og arbeidslivets parter. Skal vi sikre nok arbeidskraft i fremtiden, må vi skape et arbeidsliv der flere kan stå i jobb gjennom hele livet. Det vil gi gevinster både for enkeltindividet og samfunnet. Virke ser frem til videre samarbeid for å finne gode og varige løsninger, sier Stian Sigurdsen.
