Politisk påvirkning

Våre medlemmer består av over 25 000 bedrifter og over 300 000 mennesker. Vårt mål er at de skal ha de beste forutsetningene å jobbe under. Derfor jobber vi i Virke med det som skjer mellom arbeidsgivere og myndigheter. Sagt på en annen måte: Dine kamper blir våre kamper. Under finner du informasjon om de store, overordnede sakene vi jobber med på vegne av medlemmene våre.

Revidert statsbudsjett: Vi ber om bedre tilrettelegging for næringslivet

Administrerende direktør i Virke, Bernt Apeland

(Administrerende direktør i Virke, Bernt Apeland)

Det nærmer seg fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett. I den forbindelse vil vi påpeke noen saker som vi mener er spesielt viktig i stortingsbehandlingen av budsjettet. 

Vi mener det er avgjørende for næringslivet at revidert nasjonalbudsjett: 

  • Bidrar til å bremse galopperende boligprisvekst og økt ledighet i byggenæringen. 
  • Stanser toll-favoriseringen av utenlandske nettbutikker som selger store mengder billig fast fashion på bekostning av bærekraftig handel og norske tekstilbedrifter. 
  • Sikrer like vilkår for ideelle helsevirksomheter i helse- og sosialsektoren ved å gjøre opp for historiske pensjonskostnader for virksomheter som har hatt avtaler med kommunal sektor. 
  • Sikrer en insentivordning for filmproduksjon som er helstøpt og regelstyrt, og som varer gjennom hele året, slik den er tenkt. 
  • Gir bedre vilkår for gründere ved å sikre at norske eiere ikke må betale mer skatt på sine verdier i bedriftene enn det eiere i våre naboland må betale. I stedet for å legge vekt på exitskatt, bør prioriteringene ligge på å endre formueskatten. 
  • Sikrer en fleksibel utdanning som gjør det mulig for arbeidstakere å utvikle sin kompetanse samtidig som de er i jobb, blant annet ved å gjeninnføre tilskuddet til Fleksibel Utdanning Norge. 

Les våre innspill her

Virkes innspill til revidert nasjonalbudsjett

  • Virke etterlyser tiltak for økt byggeaktivitet og ENØK i bygg

    Det er tøffe tider i byggenæringen. En galopperende boligvekst har bidratt til økt ledighet i næringen. Selv om tall kan tyde på lysglimt i tunnelen, er det fortsatt viktig å jobbe målrettet med å bygge flere boliger og å styrke arbeidet med energieffektivisering. 

    Nedgangen i boligbygging har ikke bare konsekvenser for byggenæringen, der det nå er store nedbemanninger. Økende boligmangel har også konsekvenser for arbeidsmarkedet, særlig i Oslo-regionen. Folk som jobber i helsesektoren, servicenæringer og handel sliter med å få tak i bolig der de jobber, og arbeidsgiverne sliter med å få tak i folk.  

    Det må bygges mange flere boliger, og det må settes i gang flere byggeprosjekter nå. Husbanken må ikke gå tom for penger. I revidert nasjonalbudsjett må Husbankens utlånsramme økes fra 29 milliarder til minst 35 milliarder kroner».

    Vi må sette fart i energieffektiviseringstiltak for å nå enøk-målene Stortinget har vedtatt. Vi mangler strøm til å gjennomføre det grønne skiftet. Nå har vi dårlig tid!

    Enøk-tiltak i bygg er den raskeste veien til å spare mer strøm. Enova må gis mandat og midler til å støtte energieffektivisering av bygg, og åpne for at støtte kan gis til modne og velprøvde tiltak, og med mulighet for å gjennomføre tiltak skrittvis. 

  • Tollfritaket for utenlandske nettbutikker er konkurransevridende og ikke bærekraftig

    Tollfritaket er en subsidiering av utenlandske nettbutikker på bekostning av norske tekstilbedrifter, som må betale opp til 10,7 pst toll. Tollfritaket bidrar til favorisering av kinesiske fast fashion-markedsplasser på bekostning av bærekraftig tekstilhandel. Tollfritaket innebærer tap av inntekter til staten.

    Virke etterlyser like konkurransevilkår for norske og utenlandske butikker.

  • Virke etterlyser en kommunal ordning som gir like vilkår og forutsigbarhet for ideelle omsorgsvirksomheter

    Staten gjør opp for historiske pensjonskostnader for ideelle virksomheter i helse- og sosialsektoren som har hatt avtaler med det offentlige. Samtidig finnes det fortsatt ingen ordning for kommunesektoren.

    Virke mener ideelle virksomheter bør ha like konkurransevilkår som kommunale virksomheter og etterlyser derfor en ordning som ivaretar dette. 

  • Insentivordningen for filmproduksjon må styrkes

    Insentivordningen for filmproduksjon er snart brukt opp, før vi er halvveis inn i 2024. Det er ikke ment at ordningen bare skal være halvveis. Den bør være helstøpt og regelstyrt, slik at vi kan øke filmproduksjon i Norge. Filmproduksjon opplever trange tider, viser Virkes seneste medlemsundersøkelse.    

  • Formueskatten må endres

    Regjeringen endrer reglene for utflytterskatten, men Virke mener det er viktigere å prioritere endringer i formueskatten som rammer gründere og norsk eierskap i næringslivet. Det er forverrede rammevilkår for gründere og norske eiere som har ført til utflytting.

    Virke ber regjeringen komme med en plan for å motvirke den negative utviklingen, gi bedre vilkår for gründere og sørge for at norske eiere ikke betaler skatt på verdier i bedriftene - i tråd med rammevilkårene eiere og gründere har i våre naboland. 

  • Tilskuddet til Fleksibel utdanning Norge må gjeninnføres

    Fleksibel utdanning Norge mistet sitt tilskudd i statsbudsjettet for 2024. Organisasjonen trues nå med nedleggelse. Fleksibel utdanning er viktig for arbeidslivet. Det gjør det mulig for arbeidstakere å utvikle sin kompetanse samtidig som de er i jobb. Regjeringen har høye ambisjoner om å tilby utdanning til alle der de bor, men legger samtidig ned virkemidlene for å kunne oppnå det.

    Fleksibel utdanning Norges viktigste oppgave er å bidra til kvalitet og utvikling i fleksible utdanningstilbud og er det eneste miljøet i Norge som jobber på tvers av utdanningsnivå og sektorer. Derfor er det viktig at tilskuddet til organisasjonen gjenopprettes. 

Gjennomslag

Her er eksempler på hva vi har fått til for våre medlemmer den siste tiden.

  • Barriere mot bruktsalg i handelen forsvinner 1. juli 2024

    Størstedelen av faghandelen blir kvitt de byråkratiske og fordyrende reglene i brukthandelloven fra 1.juli 2024. Regler som løyvekrav, manuell registrering av brukte varer og oppbevaringskrav har gjort bruktsalg i handelen unødvendig dyrt, og i mange tilfeller gjort det ulønnsomt. Nå fjernes de fordyrende reglene for størstedelen av faghandelen.

    Regjeringen vil inntil videre beholde særregler mot illegal omsetning i noen deler av handelen.

    De bransjene som fortsatt må følge særreglene i brukthandelloven er:

    • Varer av edelt metall, edelstener og perler
    • Kulturgjenstander
    • Kunstverk
    • Samleobjekter
    • Antikviteter
    • Motorvogner

    Det vil si at handel med alle andre brukte varer, som for eksempel klær, møbler og sportsutstyr ikke vil være underlagt regelverket lenger.

    Les mer om regelendringene for bruktsalg og se presentasjonen og debatten med blant annet Virke og næringsministeren hos Bergans 5. april

    Mer om miljøkrav og sirkulær økonomi 

  • Økt satsing på energieffektivisering i bygg

    Virke fikk gjennomslag i budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV den 2. desember for en økning på 700 millioner kr til Enovas enøk-tiltak i eksisterende bygg, rettet mot husholdninger.

    Dette blir del av statsbudsjettet for 2024 og innebærer at husholdninger og boligsameier fra 2024 kan søke mer støtte til enøk-tiltak.

    Gjennomslaget vil bidra til å utløse mer av enøk-potensialet i bygg og øke aktiviteten i byggevarehandelen noe etter nedgangen i byggenæringen.

  • Handelslappen

    Virke har, sammen med tre kommuner, fått tildelt midler til prosjekt Handelslappen. Vi samarbeider med våre medlemmer Kiwi, Coop, og Bunnpris for å utvikle en kompetansestandard for handel.

    Prosjektet er planlagt for tre år, og det er kursavdelingen i Virke som utvikler innholdet basert på modellen Balansekunst.

    Målet med prosjektet er synliggjøre det gode arbeidet som gjøres på inkludering i handel, og utvikle modeller for inkludering i arbeidslivet.

  • Deklarasjonsunntaket for utenlandske varer handlet på nettet fjernes 1. januar 2024

    Da 350-kronersgrensen ble fjernet i 2020, ble det innført et midlertidig deklarasjonsunntak for varer med verdi under 350 kroner handlet på nettet i utlandet for å få den nye mva-registreringsordningen godt i gang.

    Vi har kjempet for å fjerne unntaket slik at vi kan kontrollere at riktig mva betales når norske forbrukere handler på nettet i eksempelvis Kina. Det er et langt skritt i retning like vilkår.

  • Ressurser til fagskolene

    NOKUT sikres ressurser til akkreditering av nye fagskoletilbud og institusjonsakkreditering i revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2023. Virke har spilt inn at regjeringen må sikre at NOKUT settes i stand til å godkjenne fagskoletilbud raskere. Det har vært en flaskehals for å få på plass nye arbeidsrettede fagskoletilbud og for å oppnå ambisjonen om betydelig vekst i fagskolesektoren.

    NOKUT anbefaler at det bør kunne tilbys fagskoletilbud på høyere nivå enn 5 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk.

    Vi har jobbet for mer fleksibilitet for å kunne tilby arbeidsrettede tilbud og at læringsutbyttet ikke må tilpasses et lavere nivå enn arbeidslivet trenger for å passe inn på fagskole.  

  • Kompetansereform for arbeidslivet

    Regjeringen har satt ned et utvalg som skal utrede hvordan Norge skal lykkes med livslang læring i arbeidslivet. Virke deltar i utvalget, og setter med det læring på agedaen.

    I årene som kommer vil knapphet på både kompetanse og arbeidskraft være en av de viktigste flaskehalsene for å løse våre største samfunnsutfordringer. 

    Våre medlemmer rapporterer at mangel på arbeidskraft med rett kompetanse en av de viktigste hindrene for næringsutvikling og omstilling.

    Virke har fått gjennomslag for at utvalget skal:

    • Styrke arbeidsplassen som læringsarena!
    • Øke verdsetting av kompetanse opparbeidet i arbeidslivet!
    • Utvikle bedre systemer for realkompetansevurdering!
    • At kompetanseheving av befolkningen er et felles ansvar, og arbeidsgivere skal ikke stå igjen med regningen

    Les mer om dette her

  • Saksbehandlingstid hos NAV

    Det siste året har mange arbeidsgivere opplevd urimelig lang behandlingstid på refusjon av sykepenger fra NAV. Noen av våre medlemmer har meldt om hele ett års saksbehandlingstid – selv i "enkle" saker. Med hjelp fra Arbeiderpartiet har vi i løpet av vinteren 2023 jobbet for en løsning på denne utfordringen og de uheldige virkningene av den.

    Gjennom konstruktive møter og dialog med NAV og Arbeiderpartiet, fikk Virke i februar prioritert saksbehandlingsressurser til refusjonssaker, og med det er saksbehandlingstiden nå tilbake til normalt.

  • Innleie-unntak for arrangementsbransjen

    Hele næringslivet og alle arbeidsgivere har fått en skikkelig trøkk med innstrammingene regjeringen har lagt frem og Stortinget har vedtatt det siste året i arbeidsmiljøloven, blant annet på mulighetene til å kunne leie inn fra bemanningsbyrå. Det var først bare helse og spesialistkompetanse som fikk unntak fra de nye innleiereglene. Nå blir det også unntak for arrangementsbransjen, etter press fra Virke.

    Det første gjennomslaget var at de nye innleiereglene som trådte i kraft 1. april, ikke ble gjort gjeldende for arrangementsbransjen, som er helt avhengig av innleie av arbeidskraft til korttidsarrangementer.

    Det betyr at sommerfestivaler, julefestivaler og andre arrangementer ble reddet. Regjeringen la så frem et forslag om et permanent unntak for arrangementsbransjen.

    Forslaget hadde høringsfrist i september, og vi regner med at det blir fulgt opp slik at det kan tre i kraft fra 2024. 

  • Arbeidsmarkedstiltak i revidert nasjonalbudsjett

    Regjeringen har valgt å lytte til oss. De foreslår nå å gi 250 millioner kroner til arbeidsmarkedstiltak, altså til ordninger som lønnstilskudd, arbeidstrening og tiltaksplasser hos tiltaksarrangører.

    Dette vil gjøre det lettere for våre virksomheter å ta inn arbeidssøkere med manglende formell kompetanse. Målet er å inkludere flere fra utsatte grupper inn i arbeidslivet. 

  • Historisk avtale på barnevernsområdet signert

    Virke har lenge jobbet for å få på plass en samarbeidsavtale med regjeringen Støre som sikrer tett dialog og forutsigbarhet for våre medlemmer. Nå er vi i mål. Avtalen er politisk nybrottsarbeid innen barnevernet, og skal bidra til å sikre et godt tilbud til barna som bor på barnevernsinstitusjon.

    Barne- og familieminister Kjersti Toppe og Virkes administrerende direktør Bernt Apeland signerte avtalen på barnevernsinstitusjonen Brusetkollen i Asker.

    Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Abelia og Ideelt barnevernsforum er også med på avtalen.

    Se også: Styrkjer det langsiktige samarbeidet med ideell sektor - regjeringen.no

  • Funksjonsassistanse i arbeidslivet

    Funksjonsassistanse i arbeidslivet styrkes med 20 mill. kr. i forliket om revidert nasjonalbudsjett 2023.

    Virke foreslo 22 mill. kr.

    Dette styrker inkluderingsarbeidet i virksomhetene. 

  • BPA-satsing

    Virke har fått gjennomslag i Stortinget for å løfte brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i en ny stortingsmelding. Vi ønsket dette som et skritt i retning av at staten tar ansvar for BPA. I dag er det kommunene som har ansvar for å følge opp BPA, med svært varierende kvalitet og engasjement.

    Helse- og omsorgskomiteen laget denne flertallsmerknaden ifm behandlingen av folkehelsemeldingen i mai: «Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) basert på NOU 2021:11 Selvstyrt er velstyrt.” 

  • Bruk av grønn resept mot inaktivitet

    Virke har kjempet for at grønn resept skal kunne brukes som virkemiddel for å fremme fysisk aktivitet, og har tatt opp dette med regjeringen og Stortinget i forbindelse med behandlingen av folkehelsemeldingen.

    Et forslag fra Høyre ble vedtatt da Stortinget behandlet folkehelsemeldingen 2. juni. «Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt bruk av grønn resept og ber regjeringen utrede nye oppfølgings-modeller til grønn resept, for eksempel med mer veiledet aktivitet og kosthold. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte».

    Vi følger opp regjeringen for at treningssenterbransjen blir en samarbeidspartner når grønn resept skal skrives ut. 

  • 30-dagers regel ved prismarkedsføring

    Markedsføringen må skje på riktige premisser og etter tydelige regler. Her regulerer man at en vare som skal på salg må ha vært solgt til en førpris i minst 30 dager før salget starter. Norge er forpliktet til å gjennomføre dette EU-direktivet i norsk rett. I høringsrunden var regjeringens standpunkt å sette førprisperioden til seks uker her i Norge.

    Likevel snudde regjeringen, og lyttet til høringsinstansene (særlig fra Virke).

    De begrunner endringen med at 30-dagersregelen gir forbrukerne god beskyttelse, mer forutsigbarhet for de næringsdrivende og at vi nå får like regler som resten av Skandinavia.

    Forskjell på perioden før salg på 30 dager og seks uker kunne gjort det utfordrende for handelsvirksomheter som selger over landegrensene og må forholde seg til ulik nasjonal gjennomføring av et felles europeisk regelverk. For dem betyr det at ulike kampanjeperioder må planlegges og mer administrasjon og kostnader med å følge opp forskjellene. I verste fall får man et dyrere eller mer redusert tilbud til norske forbrukere.

    Denne saken er et godt eksempel på verdien av gode høringssvar.  

  • Forbud mot salg av tobakksvarer på nett

    Virke har arbeidet for at aldersgrense for tobakksalg må gjelde likt i salgskanalene, og tok i et brev til HOD februar 2023 opp krav om legitimasjonsplikt på snus i digitale kanaler.

    I folkehelsemeldingen fra 31. mars 2023, legges det frem forslag om forbud mot salg av tobakksvarer på nett da det etter HODs oppfatning ikke er mulig å etterleve legitimasjonsplikt.

    Dette ble vedtatt av Stortinget i juni.

  • Norsk reiseliv blir nasjonal eksportsatsning

    Næringsministeren annonserte i september at reiseliv blir del av den nasjonale eksportsatsingen, etter påtrykk fra Virke og andre organisasjoner i reiselivet.

    Dette er viktig fordi en felles satsning på eksport gjør at næringen kan ta i bruk enda flere virkemidler for å videreutvikle norsk reiseliv. Virke samarbeider med Nasjonalt Eksportråd for å konkretisere strategien frem mot neste vår.

  • Tilskudd til heltidsarbeid

    Vi har fått gjennomslag hos regjeringen (AID) for at alle virksomheter skal ha mulighet for å søke tilskudd i ordningen som skal stimulere til flere heltidsstillinger. LO og flertallet av partene i en arbeidsgruppe gikk inn for at midlene skulle forbeholdes bedrifter med tariffavtale.

    Etter press fra Virke kan alle virksomheter søke om tilskudd, så fremt prosjektet er forankret hos ansatte (verneombud, ansattrepresentant eller tillitsvalgt). 

Handels- og tjenestenæringen om deres samarbeid og tilfredshet med lokale myndigheter

Virke har spurt over 1100 virksomheter i handels- og tjenestenæringen om deres samarbeid og tilfredshet med lokale myndigheter.

Virksomhetene svarer at dette er de største utfordringene med hensyn til å skape jobber og bidra til levende lokalsamfunn:

  • Mangel på kvalifisert arbeidskraft. I landets største byer er under halvparten, bare 4 av 10 virksomheter, tilfreds med tilgangen på kvalifisert arbeidskraft.
  • Økte kostnader og økte skatter og avgifter. Virksomhetenes kostnader har økt sterkt det seneste året. Økte skatter og avgifter, herunder kommunale gebyrer, har bidratt til dette.
  • Infrastruktur og samferdsel. For eksempel gode veinett, kraftforsyning, kollektivtilbud og vann- og avløp er viktige faktorer for å drive virksomhet. Det er særlig viktig for tilgjengelighet til handels- og tjenestetilbud og varetilførsel.
  • Slippe til private tjenestetilbydere. Rettferdig konkurranse mellom offentlige og private leverandører av kommunale tjenester og kommunenes vilje til å slippe til private tjenestetilbydere i ulike servicenæringer er også svært viktig, særlig i de store byene som Stavanger og Oslo.
  • Kommunale anbudsprosesser. I spørreundersøkelsen svarer 30 prosent av virksomhetene at de er misfornøyde med hvordan kommunene håndterer anbud, mens 35 prosent er tilfredse med kommunale anbudsprosesser.
  • Kommunal saksbehandlingstid. Virksomhetene i hele landet er generelt misfornøyd med kommunal saksbehandlingstid i kommunen, hvor flere er misfornøyde enn fornøyde. I Virke er vi opptatt av at Norge skal være et attraktivt land for å starte virksomhet, og da trengs det god tilrettelegging fra lokale myndigheter. Vi jobber blant annet for at kommunene tar en sentral rolle for å sikre nødvendig arealtilgang og for effektiv behandling i plan- og byggesaker.

StortingetI dag er 70 prosent av jobbene i privat sektor å finne innenfor handels- og tjenestenæringene. I årene som kommer vil dette tallet bare fortsette å vokse.

Politikere som ønsker økt sysselsetting og levende lokalsamfunn må derfor legge til rette for, og bidra til utvikling av handels- og tjenestenæringene.

Små og mellomstore bedrifter er mer misfornøyde med næringspolitikken i kommunene enn det større virksomheter er. Dette gir en tydelig indikasjon på at lokal næringspolitikk må i større grad tilrettelegge for små virksomheter.

God næringspolitikk kan igjen gjøre det mer attraktivt å starte virksomhet i kommunen, som igjen kan ha en positiv effekt på sysselsetting/arbeidskraft.

        Dette skjer!

        Se alle arrangementer
        1. Verktøykassen i konkurransepolitikken

          Virke inviterer til diskusjon om verktøykassen i konkurransepolitikken, og det foreslåtte nye etterforskningsverktøyet til Konkurransetilsynet.   

        2. Onlinekurs - Arbeidsrett fra A-Å

          Er du arbeidsgiver er det nødvendig å ha full oversikt over de viktigste spørsmålene innen arbeidsrett, fra ansettelse til arbeidstid, sykefravær, oppfølging og eventuell oppsigelse eller avskjed. Kurset går over to dager.

        3. Onlinekurs - Arbeidstid – hva sier loven?

          Når og hvor mye er det lov å jobbe? Hvilke bestemmelser har betydning for hvordan vi organiserer arbeidet vårt? Er arbeidstidsreglene annerledes på hjemmekontoret?

        4. Hvordan løse lydutfordringer i et treningslokale?

          Driver du, eller skal du starte et treningssenter, men er usikker på hvordan håndtere smitte av støy og vibrasjoner? Vi gir deg en rask innføring av hvilke regelverk som finnes, hvordan støy og vibrasjoner smitter, hvilke tiltak som kan gjøres, og ting du bør tenke på når du vurderer om et lokale er egnet for treningsaktiviteter

        5. Styrets rolle, plikter og ansvar for Virke ideell og frivillighet

          I dette kurset vil du lære om styrets rolle, og hvordan styret skal ivareta selskapsrettslige plikter i din frivillige eller ideelle organisasjon. Formålet er at styret og ledelsen i fellesskap lykkes med å realisere virksomhetens oppgaver innenfor de gjeldene rettslige rammene som du vil lære mer om i kurset.

        6. Ditt medlemskap fra A til Å

          Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.

        7. Virkes folkehøgskoledag 2024

          Virke inviterer til samling for rektorer og administrative ledere ved folkehøgskoler. Tema er folkehøgskolenes posisjon og rammevilkår i en tid med store politiske prosesser og endringer. Du vil også bli oppdatert på nyheter innen arbeidsliv som styrker deg i arbeidsgiverrollen.

        Gode råd, rett i innboksen!

        Hold deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv og få gode råd til hvordan du tilpasser deg. 

        Du kan melde deg av når som helst.

        Snart i mål...

        Smart valg!

        Vi holder deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv. 

        Vil du også motta et godt tilbud om medlemskap?

        Motta tilbud

        Kontakt

        Slik bruker du medlemskapet

        Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

        • Få hjelp med HR og arbeidsrett

          Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

          Hjelp for arbeidsgivere

        • Forretningsjuridisk bistand

          Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

          Forretningsjuridisk bistand

        • Gunstige fordelsavtaler

          Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

          Se alle fordelsavtalene